SZÍNEK

Elsősorban azokat a színeket szeretnénk bemutatni, amelyek megtalálhatóak a tenyészetünkben ( a képeken saját tenyésznyuszijaink  illetve nálunk született nyuszik láthatóak ). 

Természetesen ez a színskála nem teljes, de szerintem így is egy gyönyörű palettát tudunk megmutatni.

Színgenetikai alapok

A nyúl szőrzetének színét elsősorban öt gén határozza meg. A gének jelölései könnyen megjegyezhetők: A, B, C, D és E. Öröklődés során mindkét szülőtől egy-egy gént kaphat az utód, melyek befolyásolják a nyúl színét és mintázatát. A gének lehetnek dominánsak és recesszívek; a génpárból a domináns gén mutatkozik meg fenotípusban, míg a recesszív gént csak hordozza, rejtve van  és csak bizonyos párosítások esetén, az utódokban jelentkezhet a későbbiekben. 

Először kezdjük az `A´ génekkel.  Az A sorozat génjei nem változtatják meg a nyúl színét, de befolyásolják a színpigmentek elrendezését. Három lehetséges forma létezik. Gyakran nevezzük az A sorozatot "agouti sorozatnak", mert az Agouti a gén úgynevezett normál-, alapformája.

Az "A" gén három változatban létezik: "A", amely a `vadas´; az "At", amely a `vidra´ mintázatért felelős; és az "a", amely az "egyszínű" nyulakért felelős. Bár három lehetséges gén van, minden nyúl csak egyet mutat és egyet hordoz.

Vadas színcsalád - Pattern Gene `A´ 2.1. 

Agouti vagyis `vadnyúl´ minta. A vadon élő nyulak barnás szőrzetűek, másnéven vadasok. Ha alaposan megnézzük ezt a szőrzetet, láthatjuk, hogy 3-5 színsávból áll. A bőréhez legközelebb álló szőrzet szürkés. Ezt követi a sárga, majd a fekete színű szőrzet. Ezeknek a nyulaknak fehér (világos krém) a hasuk , álluk, lábuk belseje és a farkuk alsó része. Fehér karika van a szemük és az orrlyukak körül, fehér a fülük belül.

Ez az agouti  minta, melynek több színváltozata is létezik, melyeket  más gének és módosítók együttes működése eredményez. Ilyen például a normál vadas szín, az opál, a hiúz, a sárga, a csincsilla, a vasderes, a frosty és még sok más. Az agouti mintát mutató nyúl a két kisebb gén egyikét hordozhatja anélkül, hogy látható lenne. Az agouti mintázat genetikailag a domináns.

`Vidra´ színcsalád - Tan Pattern Gene `at´ 

Ez a második génkészlet, amely a nyulak színmintáját diktálja, és a vadnyúl eredeti színén alapul, de egyszínű színt hordoz, anélkül, hogy a csíkokat vidráknak nevezik. Az agouti azonosítása színétől függetlenül négy jel,

1. Fehér sáv a szem és az orr körül

2. Fehér hasa, farka alatt fehér

3. Narancssárgája a vállakon

4. Egyszínű főbevonat

`Egyszínű´ színcsalád - Self Pattern Gene `a´