SZÍNEK - szerkesztés alatt :)

Elsősorban azokat a színeket szeretnénk bemutatni, amelyek megtalálhatóak a tenyészetünkben ( a képeken saját tenyésznyuszijaink  illetve nálunk született nyuszik láthatóak ). 

Természetesen ez a színskála nem teljes, de szerintem így is egy gyönyörű palettát tudunk megmutatni.

Színgenetikai alapok

A nyúl szőrzetének színét elsősorban öt gén határozza meg. A gének jelölései könnyen megjegyezhetők: A, B, C, D és E. Öröklődés során mindkét szülőtől egy-egy gént kaphat az utód, melyek befolyásolják a nyúl színét és mintázatát. A gének lehetnek dominánsak és recesszívek; a génpárból a domináns gén mutatkozik meg fenotípusban, míg a recesszív gént csak hordozza, rejtve van  és csak bizonyos párosítások esetén, az utódokban jelentkezhet a későbbiekben. 

A nyulak alapszíneit 5 génhelyen előforduló 16 allél határozza meg. Ez óriási genetikai variációra ad lehetőséget. Természetesen az öt fő génen kívül még további módosító gén is létezik a nyulak színöröklődésében, amelyek módosíthatják az adott színt, sokszor csak árnyalatnyi különbséget okozva (vörösséget okozó gén, feketeséget befolyásoló gén) de sokszor lényegi változásokat is előidézhetnek (pl. tarkaságot okozó gének).

Először kezdjük az `A´ génekkel.  Az A sorozat génjei nem változtatják meg a nyúl színét, de befolyásolják a színpigmentek elrendezését. Három lehetséges forma létezik. Gyakran nevezzük az A sorozatot "agouti sorozatnak", mert az Agouti a gén úgynevezett normál-, alapformája.

Az "A" gén három változatban létezik: "A", amely a `vadas´; az "At", amely a `vidra´ mintázatért felelős; és az "a", amely az "egyszínű" nyulakért felelős. Bár három lehetséges gén van, minden nyúl csak egyet mutat és egyet hordoz.

AA vagy Aat vagy Aa : ez háromféle genotípusú nyúl, hiszen az öröklődésben később szerepet kaphatnak majd a recesszív allélek is, viszont ami a fenotípust illeti, mind a három megegyező fenotípusú, hiszen az aguti gén a domináns, nem engedi érvényre jutni a többit.

atat vagy ata: mindkét esetben vidra rajzolatot kapunk, de még itt is kétféle genotípus létezik.

aa: egyszínű a nyuszink és egyértelmű, hogy mi a genotípus, a legrecesszívebb allélnél mindig csak egy variáció lehet.

Vadas színcsalád - Agouti  

Agouti vagyis `vadnyúl´ minta. A vadon élő nyulak barnás szőrzetűek, másnéven vadasok. Ha alaposan megnézzük ezt a szőrzetet, láthatjuk, hogy 3-5 színsávból áll. A bőréhez legközelebb álló szőrzet szürkés. Ezt követi a sárga, majd a fekete színű szőrzet. Ezeknek a nyulaknak fehér (világos krém) a hasuk , álluk, lábuk belseje és a farkuk alsó része. Fehér karika van a szemük és az orrlyukak körül, fehér a fülük belül.

Ez az agouti  minta, melynek több színváltozata is létezik, melyeket  más gének és módosítók együttes működése eredményez. Ilyen például a normál vadas szín, az opál, a hiúz, a sárga, a csincsilla, a vasderes, a frosty és még sok más. Az agouti mintát mutató nyúl a két kisebb gén egyikét hordozhatja anélkül, hogy látható lenne. Az agouti mintázat genetikailag a domináns.

`Vidra´ színcsalád - Tan

Ez a második génkészlet, amely a nyulak színmintáját diktálja, és a vadnyúl eredeti színén alapul, de egyszínű színt hordoz, anélkül, hogy a csíkokat vidráknak nevezik.  Itt a `t´ index a tan angol kifejezésre utal, ami magyarul a vidra rajzolatot fejezi ki. Ez azt jelenti, hogy a szőrszálak egyszínűek, de a vadas rajzolat jelen van, tehát a has és a farok alsó része például fehér a vidra színnél vagy vörös például a cser színű nyulaknál.

`Egyszínű´ színcsalád - Self

Ez az abszolút recesszív allél, azt jelenti, hogy a nyúl egyszínű.  A szőrszálon nem lehet sávozottságot felfedezni és agouti vagy vidra rajzolat sincs a nyúlon. 


`Átmenetes´ színcsalád - Shaded

Az `átmenetes´színeknél a lábak, fülek, farok és az orr körüli rész sötétebb színű. A többi testrész világosabb árnyalatú.

A sziámik, és a nyestek  színátmenetességének létrehozásáért felelős gén a Light Chinchilla gén (gyakran Shaded vagy Sable génként említik). A thüringiaiak árnyékolt színét a Self (aa) és a Non-extension (ee) gének együttes működése eredményezi.

Szőrtípusok

Normál szőrtípus mellett több szőrtípusban tenyésztjük a mini kosorrút.

Oroszlánfejű: Alapvetően ők normál szőrűek, karakterisztikus sörénnyel a fejük körül. Ez a sörény általában hosszabb és néha nem olyan dús. Nem igényel extra ápolást a normál szőrű mini kosorrúhoz képest. Én imádom az oroszlánfejű nyuszikat. Nagyon mókás kinézetük van és valahogy mindig extra jellemmel is párosul. ;)

Kasmír: A fején és a fülén normál hosszúságú a szőr, a testén hosszabb, finom szőrszálak. Náluk a fedő szőr hosszú. Rendszeres ápolást igényel a szőre. De ez a gyönyörű megjelenés kárpótol a kicsit több ápolásért.

Szatén: Gyönyörű csillogó, selymes tapintású normál hosszúságú, vékony szálú szőrzet. Ápolása a normál nyusziéval megegyezik.

Egy recesszív gén hozza létre azt a szőrtípust, amely csillogó, fényes - jellegében mint a szatén. Oka, hogy a szőrzet szerkezete sokkal simább lefutású lesz, mint a normál szőr esetén. 


És lehetnek ezeknek az ötvözetei is. ;) Oroszlánfejű kasmír, vagy szatén kasmír is. Remélem valamikor szatén oroszlánfejű kisnyuszi is fog a tenyészetünkben születni.

Szatén oroszlánfejű kasmírral én még nem találkoztam. :) De persze ez nem azt jelenti, hogy nincs is. ;