Nagyon sok hasznos tanácsot találtok https://www.nyusziokos.com/ weboldalon.

Ezen az oldalon megtaláltok szinte mindent, ami a nyuszik megfelelő tartásához, gondozásához szükséges lehet. Az oldal a helyes információ átadása érdekében készült. 

Az oldal tenyésztők és egzotikus állatorvosok segítségével készült. Mi is segítettünk. ;)

Túlélési tippek, kezdő nyuszigazdiknak...

Hely kiválasztása, ketrec berendezése, kellékek stb.

Előkészületek a nyuszi érkezése előtt:

Sokszor felmerülő kérdés a kezdő gazdik részéről, hogy hogyan is kell felkészülni egy nyuszi érkezésére, miket szükséges beszerezni mielőtt megérkezne az új családtag. A következőkben ezt vizsgáljunk meg néhány nézőpont szerint és segítünk összeszedni minden fontos dolgot, ami egy nyuszi fogadásához elengedhetetlen.

Lakhely kiválasztása

Elsőkörben azt kell eldöntenünk, hogy hol tudunk helyet biztosítani a nyuszi számára, hol legyen az ő saját kis lakhelye. Alapvetően két választásunk van, élhet velünk, lakáson belül, illetve házon kívül, például egy kertben kialakított zárható helyen. Én mindenkinek azt szoktam javasolni, hogy ha lehetősége van rá, inkább az előbbit válassza, egy nyuszival csak úgy lehet bensőséges viszonyt kialakítani, ha napi szinten foglalkozunk vele és ott van a környezetünkben, a mi életterünkben. Ha "rideg tartást" alkalmazunk, sokkal kevesebb az interakció egy gazdi és a kisállat között és könnyen válhat a nyuszi magányossá, különösen ha fajtársa sincs.

Ha a lakáson belüli nyuszitartást választjuk, keressünk egy nyugodt, fényes, de azért a közvetlen napfénytől óvott helyet, ahol a ketrecet nem éri huzat és nincs közvetlenül az ablak, illetve fűtőtest mellett.

"Lakóhelyként" szükségünk lesz egy legalább 100*60cm-es alapterületű ketrecre, de minél nagyobb, annál jobb. Egy mini kosorrúnak, színes törpének még például ideális ez a méret, de egy nagyobb méretű törpének vagy esetleg házinyuszinak mindenképpen 120-160-as hosszúságú ketrecben gondolkozzunk. Fontos, hogy ha úgy is döntünk, hogy a nyuszink ketrecben fog lakni, mindenképpen biztosítsunk neki szabad területet a lakásban, ahol szabadon tud ugra-bugrálni és naponta legalább 2-3 órára engedjük ki. A nyuszik lételeme a mozgás, tehát ha egy boldog és kiegyensúlyozott nyuszit szeretnénk, engedjük sokat szabadon a lakásban. Tilos nyuszit terráriumban, akváriumban vagy zárt, üveggel körbevett helyen tartanunk, fontos, hogy megfelelően tudjon szellőzni a ketrec.

Szükséges kellékek:

Alomtálca és alom:

Az egyik legfontosabb alapkellék, amennyiben szeretnénk, hogy a nyuszink szobatiszta legyen. Ez lehet egy saroktálca, legalább M-es méretben vagy egy téglalap alakú cicatoalett. Mindkettő jó választás, talán praktikusabb a nagyobb méretű cica wc, ebben kényelmesen elférnek és a perem is segít megelőzni a "baleseteket".

Alomként a nyuszik számára legjobb választás a fapellet, ez rendelkezik a legjobb nedvszívóképességgel és nem ragad bele a bundájukba sem. Figyeljünk rá, hogy a pellet ne legyen kezelve semmilyen vegyszerrel, fából készüljön, lehetőség szerint ne szalmából, utóbbit ugyanis tipikus nyusziszokás megenni. Bármilyen pelletet is választunk alomként, ha a nyuszi elkezdi enni, váltanunk kell. Ami kifejezetten tilos számukra, az a macskaalom, illetve a szilikonos almok használata, nem ajánlott továbbá a forgács sem, beleragad a bundiba és a nedvszívó képessége is csekély a pellethez képest. 


Szénatartó:

A széna a nyuszik legalapvetőbb tápláléka, fontos, hogy mindig legyen előttük, ezért érdemes ennek valamilyen tárolót is választanunk. A ketrecek alaptartozéka szokott lenni egy a ketrec külső felén elhelyezhető szénatartó, használhatjuk ezt is, de rengeteg típusú szénázó létezik már.

Másik variáció, a ketrec belső felén elhelyezhető szénarács. Itt fontos figyelni (különösen, ha még kisebb a nyuszika), hogy ne ugorjon/akadjon bele vagy ne tudjon beszorulni a feje a rácsok közé, én a magam részéről nem is ajánlom ezeket a szénázókat, láttunk már sajnos ezekből olyan balesetet, ahol törés vagy még rosszabb vége lett a történetnek.

Választhatunk még szénagömböt is, ez egy egész jó opció, csak gyakori utántöltést igényel, talán inkább kiegészítésként jó, illetve léteznek már olyan alomtálcák is, ahol van külön kialakított szénázó részleg is.

A legtöbb nyuszi a földről szeret szénázni egyébként, amire itt figyelnünk kell, hogyha pisivel, bogyóval szennyeződik a széna, azt távolítsuk el. További tipp, hogy a szénázót mindenképpen az alom közelében helyezzük el, a nyuszik ahogy esznek, úgy... tehát ez csak növeli a szobatisztaság esélyét. :) Sokan pont emiatt választanak egy nagyobb méretű alomtálcát, ahol az tálca egyik felében kényelmesen elfér egy nagyobb adag széna is az alom mellett.

Itató:

Ahogy a széna, úgy fontos, hogy friss víz is legyen mindig a nyuszi előtt. Itatónak választhatunk önitatót vagy egy egyszerű kerámia tálkát is. Űrtartalmat tekintve minimum 500ml-es tálat vagy itatót válasszunk, mert nyúltól függően 2-5dl víz is elfogyhat egy nap, illetve érdemes a tenyésztő felé egy kérdést intézni, hogy a kisnyuszi ismeri-e ezeket, mert ha kiskorától ehhez szoktatták, könnyebb dolgunk lesz, ugyanakkor ha sosem látott még ilyet, lehet érdemesebb egy tálkával kezdenünk.

A golyós és szelepes itatók előnye, hogy higiénikusak, nem tud szennyeződni szénával, bogyóval, viszont a legjobb választás nyuszi szempontból mégis egy itatótál, mert sokkal természetesebbnek hat számukra ebből inni. Ez lehet egy nehezebb, kerámiából készült müzlis tál vagy kifejezetten erre a célra készült itatótál is, a lényeg, hogy ne tudják könnyen kiborítani


Kisház/Bújóka:

Ha megérkezik hozzánk a nyuszi, fontos, hogy legyen egy olyan hely ahová vissza tud vonulni, kedve szerint el tud bújni. Ez a legtöbb ketrecben egy külön kis polc segítségével leválasztott részben tökéletesen megoldott, de vehetünk valamilyen fából készült kisházat is. A kisházra tapasztalat szerint később már nem lesz szükség, ha a nyuszi megszokta az új környezetet, viszont ezeket a kis polcokat, emelvényeket kifejezetten szokták szeretni, sokszor ezeken tanyáznak, alszanak.

Ketrec aljhoz:

Az alom kifejezetten az alomtálcába ajánlott a szobatisztaság miatt, viszont szükséges, hogy legyen valami a nyuszi alatt a ketrec teljes egészében is, ehhez valamilyen puha anyagot szoktunk javasolni, tulajdonképpen bármit, amit a nyuszi nem eszik meg. Legpraktikusabb, ha befogunk néhány törölközőt erre a célra, ez könnyen cserélhető és magas hőfokon mosható is, de lehet ez egy well-soft anyag vagy valamilyen puhább szőnyeg is, az a lényeg, hogy a tappancsuk ne érintkezzen folyamatosan a kemény ketrecaljal. Tipikus szobanyuszi sajátosság a sarokkikopás, (a tappancs sarok részéről kikopó szőr), ahol utána a szabadon levő érzékeny bőrfelület könnyen sérül és ha nem figyelünk erre, egyenes út lehet egy talpfekély kialakulásához. Ezentúl nem csak a ketrecben fontos, hanem a szobában, illetve bárhol, ahol a nyúl közlekedik, hogy le legyen szőnyegezve a terület, így stabilabban mozognak, jobb az izületeiknek, illetve megelőzhetők az elcsúszások miatti balesetek is.

Szabadtartás lakáson belül:

A ketrectől is eggyel jobb választás lehet a lakáson belüli "szabadtartás", ekkor tulajdonképpen a nyuszi szabadon uralja az egész lakást. Ez a legjobb, viszont itt is szükséges, hogy kialakítsunk egy kis kuckót a nyuszinak, amit a sajátjának érezhet. Ez lehet akár egy ketrecalj is, a felső rács nélkül vagy egy kis emelvény, cicaház, stb. Sokan döntenek a karám mellett, amivel szabadon keríthető el a lakásból egy rész, ezt akár kombinálhatjuk a ketreccel is. Ha karámot szeretnénk berendezni, ott alapvetően ugyanazok a szabályok érvényesek, mint egy ketrec esetében, alomtálca, itató, szénatartó, illetve egy nagyobb szőnyeg a karám egészében. Legalább 70, de inkább 90 cm magas karámot válasszunk, ha pedig biztosra akarunk menni, akkor szerezzünk be egy védőhálót is a tetejére.


Fontos, hogy csak akkor döntsünk a szabadtartás mellett, ha "nyuszibiztos" lakásunk van, melynek ismérvei tulajdonképpen egészen hasonlóak egy "bababiztos" lakáshoz, talán annyi különbséggel, hogy egy gyerek nem fogja a vezetékeket rágcsálni (jobb esetben). Sok bosszankodástól óvhatjuk meg magunkat, illetve a nyúl életét is néhány kábelvédő segítségével, plusz érdemes valamit bevetni a tapéta védésére, a szobanövényeket pedig kellő (legalább másfél méter magas) távolságba helyezzük tőlük, ugyanis elég sok növény mérgező számukra.

Kinti tartás:

Ha a fentiekkel ellentétben mégis a kinti tartás mellett döntenénk, az is inkább korlátozódjon a tavasztól-őszig tartó hónapokra, télen, fagypont alatt tilos kint tartani nyuszit még úgy is, hogy alapvetően bírják a hűvösebb időt. Téli hónapokra mindenképpen intézzünk a nyuszinak egy fedett és zárt (de azért világos) helyet, ez lehet egy garázs vagy télikert is. A legjobban 15-25 fok között érzik magukat, így nyáron sem a legjobb megoldás a kinti tartás, ha nem biztosítjuk a nyuszi hűtését, könnyen alakulhat ki náluk hőguta.

A kinti hely választásánál érdemes figyelni:

 • Széltől, közvetlen napsugárzástól, fagytól óvott helyre
 • Vadbiztos ketrecre (nyest, róka stb.)
 • Higiéniára, napi takarításra (egy kinti helyen könnyebben találják meg az almot a legyek)
 • A nyuszinak társaság biztosítására (ne válasszunk nyuszit háziállatnak, ha nem tudunk napi legalább 1-2 órát foglalkozni vele)

Amire még biztosan szükségünk lesz:

Kisállathordozó:

Ezt is érdemes még a nyuszi érkezése előtt beszerezni, hogy rögtön ebben is tudjuk majd hazahozni. A legjobb opció egy cicahordozó, pl. 48h*32sz*31m cm-es méretben, ebben egy felnőtt nyuszi is kényelmesen elfér később. Bárhova is vigyünk kisállatot fontos, hogy hordozóban tegyük, ugyanis a nyuszik fokozottan rosszul viselik a stresszt -már pedig az utazás idetartozik- félnek az ismeretlen környezettől, zajoktól, szagoktól, ezért a legbiztonságosabb helyzetet ilyenkor egy hordozóval tudjuk számukra megteremteni. Utazás előtt ennek az alját is érdemes kibélelni, erre használhatunk különböző antidecubitus alátéteket, kutyapelust vagy egy egyszerű törölközőt is.Nyusziketrec takarítás:

Ami a mindennapos ketrectakarításhoz alapkellék, az egy kisseprű, illetve szemeteslapát, amit fogjunk be "nyuszis" kellékként, tehát lehetőség szerint ne is használjuk a lakásban más célra.

Ketrec takarítása: legalább kétnaponta, nyáron inkább naponta almozzunk: tehát ürítsük ki az alomtálcát és használjunk friss almot, valamint seperjünk össze a ketrecben. Az alomtálcát javasolt ilyenkor ecettel, illetve forró vízzel is átöblíteni, ez segít a vizeletből származó lerakódásokat, illetve szagokat megszűntetni.

Ha a nyuszink szobatiszta, elegendő két-három hetente egy ettől alaposabb ketrectakarítást , mosást tartanunk, ehhez a legjobb szintén a 20%-os ecet és forró víz használata. Ekkor az egész ketrecet érdemes átmosni, jó praktika, ha a ketrecaljban állni hagyjuk kb. 10 percig az ecetet és utána öblítjük át alaposan forró vízzel. Bárhogy is teszünk, "nyuszibűncselekménynek" számít a seprés és bármilyen takarítás a territóriumukban, így érdemes erre az időre a nyuszit valahova máshová invitálnunk. :)

Fontos: az ecet nagyon jó ötlet takarításra, ugyanakkor nem fertőtlenít. Alapvetően nincs is szükségünk a folyamatos ketrec fertőtlenítésre, viszont egy beteg nyuszi esetében már érdemes a ketrecet sűrűbben átfertőtleníteni, ehhez pedig az ecet kevés, ide már érdemes egy alkoholos felületfertőtlenítőt pl. Innosept spray-t, beszereznünk. Ezenkívül használhatunk Sanytolt vagy Domestost is, de fontos az alapos, többszöri öblítés.

Ugyanígy érdemes néha átfertőtleníteni az alomtálcákat is, nyáron ezt gyakrabban is megtehetjük. Itatók tisztítására viszont sose használjunk vegyszereket! Bevált módszer, ha az itatóba ecetet öntünk majd állni hagyjuk félórára, ezt követően pedig egy papírtörlővel már könnyen ki tudjuk törölni a lerakódásokat.


Forrás: https://torpenyuszisok.blog.hu/


Etetés


A kulcsmondat mindig a következő: 

a nyuszik fő tápláléka a jó minőségű széna, ami mindig legyen előtte korlátlan mennyiségben!!!

Két irányzat van:

 1. Napi kétszer, kis adag zöldség vagy annak kombinációja (maximum 4 fajta), vagy
 2. napi kétszer kis maréknyi PELLETÁLT táp az optimális egy kb. 1,5 kg-os nyuszinak.

Persze lehet kombinálni is, de fő a fokozatosság és a jó minőség.

Mit szabad adni?

Tápok: kis (női) marékkal napi kétszer (reggel és este) adjunk a nyuszinak a széna mellé. Ez a mennyiség egy kb. 1,5 kg-os nyuszira van számolva. Egy komponensű, nem szemes tápot érdemes adni azért, hogy a nyuszi ne tudja a jobb falatokat kiválogatni. A pelletált tápok a fogaikat is optimálisabban koptatják, mint a szemesek és minden benne van, amire egy nyuszinak szüksége van. Rendkívül ajánlott a Versele Lagától a Cuni Complete (fogproblémás nyusziknak különösen ajánlott!), és a Trovet. Ez utóbbi idősebb és kevésbé szénázni kívánó nyusziknál ALAP táplálék is lehetne.

Ha más tápot választunk, akkor arra kell figyelni, hogy a fehérjetartalom legyen alacsonyabb a rosttartalomnál, és ez utóbbi legyen 20 százalék fölött.

Jó tápok:

Legfontosabb zöldségek:

 • Sárgarépa (inkább a zöldjét adjuk, mert a gyökerének magas a cukortartalma)
 • Fehérrépa
 • Zeller
 • Spenót
 • Édes paprika

Fontosabb fűszernövények:

 • Oregánó (immunerősítő is)
 • Bazsalikom
 • Petrezselyem
 • Kapor
 • Citromfű

Korlátozott mennyiségben adható:

 • Kelbimbó
 • Karfiol
 • Brokkoli
 • Karalábé

Gyümölcsök (magot sose adjunk):

 • Alma (magas a cukortartalma)
 • Sárgadinnye
 • Szőlő
 • Ananász
 • Papaya

Sokak szerint ez utóbbi két gyümölcs nagyon hasznos lehet vedléskor, mert olyan enzimeket tartalmaz, amelyek lebontják a táplálék egy részét és a nyálkát is. Ez utóbbi tartja össze a nyuszik beleiben a szőrcsomókat. Mint minden mást, ezt is fokozatosan vezessük be! Fontos, hogy a konzerv vagy az ananászlé azért sem felel meg a célnak, mert abban nincs enzim. Így csak a gyümölcsöt preferáljuk.

Említésre méltó még a szőrcsomók könnyebb kiürüléséhez a Digestive support (Oxbow termék), Red Berry paszta a Trixie-től, és ha minden kötél szakad, a Fibreplex is. Ez utóbbi alaptermék lehetne nyuszisoknál.

Ha azt látja valaki, hogy a nyuszi bogyók láncszerűen ürülnek, kicsit, vagy egyáltalán nincsenek, akkor nem szabad késlekedni! Ha a nyuszi "eldugul" a beleiben felhalmozódott szőrtől - mivel nem tud hányni -, életveszélyes állapotba kerülhet.

Gyűjthetünk a nyuszinknak füvet, tyúkhúrt és pitypangot is szintén megbízható területekről. Nagyon fog neki örülni. Persze a friss és nedves fű felfúvódást is okozhat ha hirtelen kap nagy adagot, így természetesen ehhez is fokozatosan szoktassuk hozzá.

Mit ne adjunk a nyuszinak?

 • Soha ne adjunk a nyusziknak csokit vagy édességet!!!
 • Permetezett vagy primőr termékeket.
 • Tilos a burgonya, hagyma, a tej, - és keményítőtartalmú termékek.
 • Káros lehet a túl sok(heti egy teáskanálnál több) szemes gabona, olajos és egyéb magvak, kukorica, szárazkenyér, bab, lencse.

Forrás: Első Nyúlmentő Alapítvány