Tartás, gondozás

NYUSZI AZ OTTHONUNKBAN
Nem kis változással jár az élet a nyuszikkal. Ebben a kis munkában inkább a benti társállattartás lesz bemutatva, tekintsünk el attól milyen az, ha valaki a kertben egy ketrecben tartja őket.

Mikor hazahozzuk a nyuszit
Érdemes a jövevény érkezésére felkészülni. Ezért szükség van:
- Minimum 100 x 50 cm-es ketrecre. Ezt olyan helyre tegyük, ami nem túl zajos, huzatos, és ne legyen túl meleg helyen sem.
- Önitatóra az itatáshoz. Kezdetben figyeljük, tud e már belőle inni. Ezt általában is ajánlatos figyelni, mert néha nehezen jön belőle a víz, vagy esetleg nagyon folyik és minden tiszta víz lesz. Érdemes néha ‒ pl. ha beteg ‒ tálból is kínálni, de ne hagyjuk a ketrecében, mert beleléphet, fel is boríthatja.
- Műanyagtálra, kerámiatálra az etetéshez.
- Szénatartóra. Ezt olyan helyre szereljük majd, hogy a nyuszi wc-zés közben is elérje, mert akármilyen hihetetlen, a legtöbb nyuszi szeret bogyózni szénalegelészés közben. Így nekünk is kevesebbet kell takarítani.
A szénatartót sok nyuszi viszont nem annyira szereti, mert nehezen tudja belőle kikaparni a szénát. Így van ez olyankor is, ha beteg a nyuszi. Ilyenkor könnyíthetünk a dolgán és a wc-től a legtávolabbi helyre is letehetjük a szénát a ketrec aljára. Ne tegyünk le túl sokat egyszerre neki, inkább sűrűbben adjuk és ellenőrizzük, hogy nem szennyeződött-e. Ha igen, ezt távolítsuk el.
- Alomtálra. Ez lehet sarok toalett, vagy olyan, amilyet a cicák is használnak. Az alomtálba tegyünk pelletet (fa/szalma), vagy forgácsot. Ez utóbbi jobban szennyezi a környezetet, és ha fontos a sterilitás műtét vagy akár sérülés után, egyáltalán nem is ajánlott. Fontos, hogy ne macskaalmot használjunk, főleg ne csomósodót!
- Tehetünk be szalmalabdát játszani, hogy ne unatkozzon.
- Alagutat vagy egy polcot azért, hogy el tudjon bújni, esetleg heverészni tudjon rajta.

Nyuszik versus WC
- Szobatisztaságra nevelhetőek. Figyeljük meg az első napokban, melyik sarokba ürít, és oda tegyük az alomtálcát. Addig tehát ne engedjük ki a ketrecből, amíg nem választja ki ezt az ominózus helyet.
- Pelletet csak a toalettbe tegyünk, ne az egész ketrecbe. Nekünk is könnyebb lesz takarítani. A ketrec aljába viszont tehetünk rágcsálószőnyeget, vagy plédet, ha nem szeretnénk, hogy folyton a műanyagon legyen.
- Az alomtálat akkor érdemes kitakarítani, ha látjuk, hogy az alom nedves. (Ez lehet naponta többször, de akár kétnaponta is.) Függ a toalett méretétől és a nyuszitól.
- A szobatisztaság főként a pisire vonatkozik. Bogyókat potyogtathat el ezután is a lakásban, ha szabadon bóklászhat. (Ez nem törvényszerű.)
- Ivaréréskor pedig a hormonok miatt elkezdhet jelölő pisizni, vagy egy másik nyuszi megjelenésekor jelölő kakizni is akár.
-Kulcsszó mindenképpen a TÜRELEM!!!

Nyuszik az otthonunkban

Szeretik a szabadságot, mászkálni, jönni-menni, sokan tévesen gondolják azt, hogy ketrecben a helyük, ők is élhetnek teljesen szabadon tartva a lakásban, ehhez csak megfelelően nyuszi biztossá kell varázsolni a lakást, virágokat eltenni, kábeleket biztonságosan elrejteni, vagy kábel védő műanyagba behúzni őket.

Ha már még is bezárva tartjuk nyuszinkat, próbáljuk meg a lehető legtöbbet szabadon hagyni létezni. Megnövelhetjük a biztonságok életterüket különböző praktikákkal is, mint az alábbi képen is láthatjátok.


Engedjük ki, amikor tehetjük, emiatt érdemes:
-a tapétát, ajtófélfákat védeni (pl. kartonnal),
-vezetékeket, kábeleket, mobiltöltőket elfedni,
-a növényeket is olyan helyre tenni, ahol nem tudják lelegelni! Főként a mérgező növényekkel vigyázzunk.
-Ne hagyjunk méreganyagokat (tisztítószerek, mérgek, permetek) elérhető helyen.
-A ketrec tetejére is érdemes tenni plédet vagy törölközőt, ha szeret rá felmászkálni. (Így biztos nem akad bele a lába, ha hirtelen leugrik róla. Ebből származtak már csúnya balesetek.)
Mivel este aktív, ne a hálónkban legyen a végleges helye, mert kaparhat, rohangálhat éjjel

Hogy szabad a nyuszit megfogni?

A legtöbb nyuszi nagyon nem szereti, ha felvesszük, de ez olykor elkerülhetetlen.

1. Megemelhetjük a hátán lévő irhánál fogva. Ilyenkor gyorsan tegyük a popója alá a kezünket, ne lógassuk saját súlyánál fogva a levegőbe!

2. Megemelhetjük úgy is, hogy a mellső lábak alá nyúlunk be, és utána a popó alá.

Vannak olyanok, akik nagyon rúgkapálnak, karmolnak közben!!! Fontos, hogy ne ejtsük le ilyenkor sem! Illetve mindig a feje legyen feljebb, főleg beteg nyuszinál ez nagyon fontos.

Forrás: Első Nyúlmentő Alapítvány 

Etetés


A kulcsmondat mindig a következő: 

a nyuszik fő tápláléka a jó minőségű széna, ami mindig legyen előtte korlátlan mennyiségben!!!

Két irányzat van:

 1. Napi kétszer, kis adag zöldség vagy annak kombinációja (maximum 4 fajta), vagy
 2. napi kétszer kis maréknyi PELLETÁLT táp az optimális egy kb. 1,5 kg-os nyuszinak.

Persze lehet kombinálni is, de fő a fokozatosság és a jó minőség.

Mit szabad adni?

Tápok: kis (női) marékkal napi kétszer (reggel és este) adjunk a nyuszinak a széna mellé. Ez a mennyiség egy kb. 1,5 kg-os nyuszira van számolva. Egy komponensű, nem szemes tápot érdemes adni azért, hogy a nyuszi ne tudja a jobb falatokat kiválogatni. A pelletált tápok a fogaikat is optimálisabban koptatják, mint a szemesek és minden benne van, amire egy nyuszinak szüksége van. Rendkívül ajánlott a Versele Lagától a Cuni Complete (fogproblémás nyusziknak különösen ajánlott!), és a Trovet. Ez utóbbi idősebb és kevésbé szénázni kívánó nyusziknál ALAP táplálék is lehetne.

Ha más tápot választunk, akkor arra kell figyelni, hogy a fehérjetartalom legyen alacsonyabb a rosttartalomnál, és ez utóbbi legyen 20 százalék fölött.

Legfontosabb zöldségek:

 • Sárgarépa (inkább a zöldjét adjuk, mert a gyökerének magas a cukortartalma)
 • Fehérrépa
 • Zeller
 • Spenót
 • Édes paprika

Fontosabb fűszernövények:

 • Oregánó (immunerősítő is)
 • Bazsalikom
 • Petrezselyem
 • Kapor
 • Citromfű

Korlátozott mennyiségben adható:

 • Kelbimbó
 • Karfiol
 • Brokkoli
 • Karalábé

Gyümölcsök (magot sose adjunk):

 • Alma (magas a cukortartalma)
 • Sárgadinnye
 • Szőlő
 • Ananász
 • Papaya

Sokak szerint ez utóbbi két gyümölcs nagyon hasznos lehet vedléskor, mert olyan enzimeket tartalmaz, amelyek lebontják a táplálék egy részét és a nyálkát is. Ez utóbbi tartja össze a nyuszik beleiben a szőrcsomókat. Mint minden mást, ezt is fokozatosan vezessük be! Fontos, hogy a konzerv vagy az ananászlé azért sem felel meg a célnak, mert abban nincs enzim. Így csak a gyümölcsöt preferáljuk.

Említésre méltó még a szőrcsomók könnyebb kiürüléséhez a Digestive support (Oxbow termék), Red Berry paszta a Trixie-től, és ha minden kötél szakad, a Fibreplex is. Ez utóbbi alaptermék lehetne nyuszisoknál.

Ha azt látja valaki, hogy a nyuszi bogyók láncszerűen ürülnek, kicsit, vagy egyáltalán nincsenek, akkor nem szabad késlekedni! Ha a nyuszi "eldugul" a beleiben felhalmozódott szőrtől - mivel nem tud hányni -, életveszélyes állapotba kerülhet.

Gyűjthetünk a nyuszinknak füvet, tyúkhúrt és pitypangot is szintén megbízható területekről. Nagyon fog neki örülni. Persze a friss és nedves fű felfúvódást is okozhat ha hirtelen kap nagy adagot, így természetesen ehhez is fokozatosan szoktassuk hozzá.

Mit ne adjunk a nyuszinak?

 • Soha ne adjunk a nyusziknak csokit vagy édességet!!!
 • Permetezett vagy primőr termékeket.
 • Tilos a burgonya, hagyma, a tej, - és keményítőtartalmú termékek.
 • Káros lehet a túl sok(heti egy teáskanálnál több) szemes gabona, olajos és egyéb magvak, kukorica, szárazkenyér, bab, lencse.

Forrás: Első Nyúlmentő Alapítvány